fbpx

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn onregelmatige vlekken op de huid. Vaak zijn pigmentvlekken lichtbruin tot zwart gekleurd, maar ze kunnen ook wit van kleur zijn.

Pigmentvlekken ontstaan door dat het lichaam teveel melanine aanmaakt. Het wordt gemaakt door pigmentcellen en geeft kleur aan je haar, je huid en je ogen.  Melanine is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon en  de schadelijke uv-straling. 

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen op meerdere manieren optreden en er zijn ook verschillende types pigmentvlekken die allemaal onder de term hyper pigmentatie vallen.

Hyperpigmentatie betekent een verandering in kleur van de huid, wat over je gehele lichaam kan zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld zonnevlekken, sproeten en littekens zijn. Het komt het vaakst voor in je gelaat, doordat je gezicht, nek en decolleté het meest zich aan het blootstellen is aan schadelijke factoren van buitenaf.

De zon, hormonen en luchtverontreiniging beïnvloeden de huid en de melanine. Wanneer de productie van melanine toeneemt, kunnen er melanine ophopingen voor komen: dit kan zich uiten in hyperpigmentatie oftewel pigmentvlekken.

Welke vormen van pigmentvlekken zijn er?

post-inflammatoire hyperpigmentatie Deze vorm van pigmentvlekken is het gevolg van pigmentatie door kleine verwondingen van de huid. Dit kan voor komen door wondjes en of acne, maar andere dingen kunnen het ook veroorzaken zoals een reactie op producten op de huid. Deze vorm is tijdelijk.

lentigines solares Dit is een  wetenschappelijke benaming voor ouderdomsvlekken. Deze vorm van pigmentatie ontstaat door de zon en komt dus ook voor op de huid die het meest hieraan is blootgesteld. Deze plekken verdwijnen niet.

melasma ook wel het zwangerschapsmasker genoemd. Het wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen, door de  hormonen oestrogeen en progesteron. 

Deze hormonen zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor er donkere vlekken  ontstaan. Bij een zwangerschapsmasker zijn deze vlekken meestal te zien op het voorhoofd, de jukbeenderen, rondom de ogen, op de bovenlip en de kin. Doordat het erg zichtbaar is kan het als storend worden ervaren.

De Behandelingen

D.A.S Plasma lift

De DAS is een cosmetisch behandelapparaat, wat werkt op basis van plasma. Deze innovatieve en volledig veilige behandelmethode is ideaal voor het behandelen en verwijderen van esthetische en dermatologische huid indicaties.

Ook pigmentvlekken kunnen d.m.v. de DAS verwijderd worden en krijgt u een egale teint ervoor terug. Voor de behandeling overleggen we eerst samen wat de beste behandeling voor u zou zijn: elke pigmentvlek wordt anders aangepakt. De plasma brandt als het ware de oppervlak van de huid, waardoor er na 5-7 dagen, de korstjes van de huid vallen en er een nieuwe, roze huid voor in de plek komt! 

Coagulatie

Coagulatie of coaguleren, is een methode waarbij een warme pen geladen met stroom de huidoneffenheden de oneffenheden als het ware wegbrandt. Het is een veilige methode die uiterst geschikt is voor kleine oppervlakken.

 Na de behandeling komt op de plek waar het is toegepast een klein korstje. Net als bij de DAS, valt het korstje er in de dagen erna af en is er een nieuwe egale huid voor in de plek gekomen!

Laser behandeling huid therapeut

De huidtherapeute kan d.m.v lasers de pigmentvlek dieper en specifieker behandelen, wat geschikt is voor hardnekkige pigmentvlekken, of op zeer gevoelige plekken.  Een laserbehandeling is de meest geschikte manier om pigment te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen. 

Omdat de laser selectief te werk gaat wordt het omliggende weefsel niet beschadigd. De huidtherapeut werkt voor de laserbehandeling van pigmentvlekken met de KTP, Iridex, of IPL lasertherapie. Bij de laser wordt het pigment verhit, waardoor het afgevoerd kan worden in het lichaam. de ophoping verdwijnt en dus ook de pigmentvlek!

Pigment behandeling (peeling)

Het verwijderen van pigmentvlekken d.m.v. peeling, is vooral geschikt voor de oppervlakkige vlekken die niet diep in de huid liggen. Ook is een peeling erg geschikt voor de getinte tot donkere huid. 

Bij een peeling worden er producten op de huid toegepast met chemische stoffen, waardoor de bovenste laag van de huid gaat vervellen en de huid wordt geactiveerd om een nieuwe, egale laag eronder te creëren. Hierdoor verdwijnen de oppervlakkige pigmentvlekken en heeft u uw egale teint weer terug! 

Voor elke pigmentvlek is er bij Cosmedic team wel een oplossing. Doordat er verschillende behandelingen zijn specifiek voor verschillende soorten pigmentatie, raden wij het aan om eerst een informatief gesprek bij ons in te plannen, deze is geheel vrijblijvend.

Wil jij graag iets doen tegen de pigmentvlekken op jouw huid? klik hier om een afspraak in te plannen voor bij ons in de praktijk!